Jak napsat správně strukturovaný životopis? Jak vypadá šablona či vzor CV?

Otázka jak napsat správně životopis (latinsky curriculum vitae, zkráceně CV) už nemusí nikoho trápit. Časy se mění a pokud zrovna nepíšete slohovou práci do školy, tak zapomeňte na to, jaký vzor CV vás učili ve škole. Pro potřeby zaměstnavatele je podstatně vhodnější strukturovaný životopis.
Jaký by tedy měl být správně napsaný životopis? Ačkoliv šablon pro napsání CV existuje hodně, všechno by měly mít společné: pravdivé údaje, přehlednost a stručnost. Zjednodušeně řečeno strukturovaný životopis.

Přemýšlíte, jak tedy vypadá šablona pro psaní životopisu? Rádi vám poradíme a to zdarma. Nejprve si řekneme, jak by ale šablony životopisu neměly vypadat, jaké jsou nejčastější chyby při psaní životopisu.

Fotka - Do životopisu nedávejte vaše domácí snímky, ať s kamarády, domácími mazlíčky a už vůbec ne nějaké odhalené snímky nebo z různých party.

Zbytečná fakta - Personalistu nezajímá, kde jste byl loni na dovolené, jaký film jste minulý měsíc navšívil v kině a že vaše prababička potkala v roce 1934 prezidenta Masaryka.

Nevhodný formát souboru - doporučujeme CV zasílat v používaných formátech, které si otevře personalista s běžným kancelářským software. Tím je nejčastěji MS Office nebo Open Office, případně Acrobat Reader

Na co se při psaní životopisu naopak zaměřit

Jak už jsme napsali výše, osvědčený vzor CV radí stručnost, pravdivost a přehlednost. Pokud nechcete využít generování životopisu některou online službou, kterých je na internetu dostatek (zdarma i za poplatek), nabízí se možnost využít Word nebo jiný textový editor. Poskytují různé typy šablon. Buďte však umírnění a dejte si pozor však na přehnané grafické prvky. Šablony v excelu či jiných programech nedoporučujeme. Jsou zbytečně složité na vytváření i na zobrazení.

Další podstatnou částí správně vyplněného životopisu jsou funkční kontakty kandidáta. Není výjimkou, že uchazeč o práci zapomene uvést některý ze svých kontaktů a nebo uvede již nefunkční údaje. A pozor, i emailová adresa o vás něco vypovídá, takže email typu zerumaledeti@example.com raději nepoužívejte.

Historie je základ

Základem správně napsaného životopisu je samozřejmě vaše profesní historie a dosažené vzdělání. Základních škol ve většině případů není nutné uvádět, pokud ovšem nejde o nějakou specializovanou školu, jejíž specializace se shoduje s vámi vykonávanou profesí. Určitě však nezapomeňte uvést střední školu či učiliště včetně případného zaměření a samozřejmě i další následné vzdělání vysokoškolské, vyšší odborné či postgraduální.

Pokud nejste čerstvý absolvent, je důležité uvést i historii zaměstnání. Profesní zkušenosti uvádějte chronologicky od nejnovější nejvýše. Pozor, pokud jste na svůj věk vystřídali velké množství zaměstnání, možná není taktické zmiňovat všechny pozice. Někdy méně zanmená více a pokud jste někde pracovali třeba jen měsíc a odešli ve zkušební době, je zbytečné to uvádět. Ve výčtu uvádějte název pracovní pozice, jméno zaměstnavatele, časový úsek, kdy jste ve firmě pracovali. Připojte i konkrétní pracovní náplň. Absolventi, kteří se nemohou pochlubit žádnou pracovní historií, mohou uvést alespoň výčet brigád a školních praxí.

Ostatní znalosti a dovednosti

Samostatnou pozornost ve svém CV věnujte některým znalostem a dovednostem. Jedná se zejména o jazykovou vybavenost, řidičský průkaz a počítačovou gramotnost. Vždy nezapomeňte uvést i dosažený stupeň (např. začátečník, pokročilý, expert apod). Doporučujeme být sebekritičtí a nepřidávat si, právě tyto znalosti bývají nejčastějším předmětem kontroly při pracovním pohovoru. Na závěr můžete stručně uvést své zájmy a záliby případně jiné než obvyklé dovednosti. Někdy i tyto detaily mohou hrát roli, zejména pokud personalista při pracovním pohovoru dokáže tyto dovednosti ocenit a nebo je dokonce s vámi sdíli.

Pár rad na závěr

Pokud se hlásíte na více různých pozic, připravte si vzor CV tak, abyste každém životopise zdůraznili svoje přednosti v závislosti na oboru. Nezasílejte pouze životopis, do textu zprávy je vhodné připojit i tzv. motivační dopis, ve kterém stručně uveďte, proč na danou pozici reagujete. Pokud posíláte vaše CV většímu počtu konkrétních firem, dejte pozor, abyste v průvodním dopise nenechali název společnosti, které jste psali dříve.

Pokud si chcete usnadnit práci a hledáte zdarma šablonu životopisu ke stažení, doporučíme například tento životopis vzor ke stažení